توسعه نرم افزاری قسمت انبار برای بالابردن کارایی و سرعت در محیط انبار برای انبار داران محترم در نرم افزار امگا

محصولات شرکت
مدیریت محل قرار گیری محصولات در انبار (جانمایی انبار)

توسعه نرم افزاری قسمت انبار برای بالابردن کارایی و سرعت در محیط انبار برای انبار داران محترم در نرم افزار امگا

انبارها در سازمان های بزرگ از تعداد زیادی قفسه یا محل فیزیکی تشکیل شده است. پیدا کردن کالای مد نظر در این انبارها برای جمع آوری کالا در انبار و در نهایت تحویل آن به مشتری زمان زیادی را از کاربران انبار خواهد گرفت. همچنین در زمان ورود نیز پیدا کردن محل فیزیکی که بتوانیم کالا را در آن محل قرار دهیم، کار سخت و زمان‌بری است.

  
 

چیدمان به روش های متفاوتی که جهت چینش (انبارش) و نگهداری اقلام در محوطه انبارها و راهرو ها و محوطه های رو بازسازمان اطلاق می شود. اصطلاحان چیدمان در انبارها را می توان موقعیت قرارگرفتن کالاها در انبار نامید. بدیهی است که منظور از پیشنهاد چیدمان برای یک پروژه خاص انتخاب مناسب ترین راه و ارائه آن برای کنار هم قرار دادن و به اصطلاح چینش مناسب اقلام در کنار هم می باشد. براحتی می توان ادعا کرد که از مفهوم چیدمان بغیر از مقوله انبار در بسیاری از سازمان ها، ادارات، فروشگاه ها، پارکینگ ها و مکان های عمومی، یا حتی سازمان های نظامی و ارتش ها استفاده می شود. شاید بتوان گفت نظامیان اولین نفراتی بودند که از مفهوم چیدمان و یا همان آرایش در آموزش ها و جنگها بهره جستند. لیکن از زمانی که انبارها به مفهوم امروزی در صنابع مختلف شکل گرفتند همواره چیدمان (layout – location) یکی از مسائل مهم در انبارها بوده است در وحله اول پیدا کردن جای مناسب جهت ایجاد فضاهای انبار و یا به اصطلاح چینش انبار در سطح سازمان و یا جایگذاری انبار در سایت مد نظر مدیران انبار بوده است و در مرحله بعدی موقعیت قرار گرفتن هر کالا در انبار به نحوی که براحتی قابلیت ردیابی داشته باشد و دسترسی آسانی را به آن داشته باشیم، جزء مسائل مهم انبارها بوده است.

مهارت انتخاب چیدمان بخش مهمی از استراتژی انبار می باشد به نحوی که یک چیدمان خوب و موثر در انبار می تواند به عنوان یک مزیت رقابتی برای سازمان دیده شود. همچنین یک چیدمان مفید و قابل انعطاف می تواند سازمان را برای رسیدن به اهداف خود سوق دهد. این مهم را می توان در شرکت های پخش که دارای انبارهای بسیار با موقعیت های جغرافیایی متفاوت داخلی و خارجی و شبکه های پخش مویرگی و حتی بازارهای خاص خرده فروشی هستند براحتی حس کرد. در جایی دیگر می توان قابلیت ارتقاء سازمان را در انبارهای شرکت های تولیدی با داشتن خطوط مونتاژ و بهره گیری از چیدما ن موثر و منعطف مشاهده نمود. در شرکت های پروژه محور بدلیل تفاوت عمده ای که در ماهیت کاری مشاهده می شود ناچار به استفاده تلفیقی از روشهای استاندارد چیدمان در بخش کالا هستیم. به همین دلیل است که مدل های مختلط یعنی استفاده از انواع چیدمان در سازمان های پروژه محور انعطاف پذیری و پوششهای لازم را توسط انبار به بخش های اجرایی پروژه می دهد به عنوان مثال می توان با بهره گیری از چیدمان فرایندی کلیه مصالح سنگی و سیمان را در قسمت بچینگ جهت چینش پیش بینی کرد.

 

مدیریت فرایندهای انبارداری و کسب اطلاعات دقیق و به هنگام از وضعیت موجودی‌های سازمان به عنوان یک بخش حیاتی از زنجیره تأمین در هر سازمان محسوب می‌شود. در محیط انبار که تعداد کالاها و قفسه ها زیاد باشد، پیدا کردن اقلام مورد نظر برای انباردارها برای تحویل به واحد های مورد نیاز و انبارگردانی به سختی و با سرعت کم انجام خواهد شد.
سیستم مدیریت جانمایی کالا در انبار یک راهکار در حوزه مدیریت موجودی کالا است. این سیستم با ایجاد یکپارچگی با سیستم انبار و حسابداری انبار به کاربران و مدیران انبار کمک می‌کند ضمن پاسخگویی به موقع به کالاهای مورد نیاز ذی‌نفعان داخل و بیرون سازمان، از وضعیت موجودی‌های خود در سازمان به صورت لحظه ای آگاه شوند.

  • تعریف ساختار انبار(ناحیه، بخش و قفسه)
  • ارتباط کالا با ساختار انبار به صورت دستی یا دریافت از اکسل
  • ثبت محل فیزیکی کالاها در اسناد ورود و خروج انبار
  • جابجایی کالا بین قفسه‌ها
  • دریافت از اکسل موجودی‌ها
  • کنترل موجودی کالاها در قفسه
  • اجباری یا اختیاری کردن ثبت محل فیزیکی کالا در هنگام ثبت سند انبار
  • نمایش موجودی کالا به تفکیک قفسه
  • مشاهده وضعیت موجودی انبار به صورت شماتیک
  • مشاهده گردش کالا در قفسه
  • مشاهده مغایرت کالا و قفسه